Forsiden » Meninger

Danske tilstander i Norge?

Postet av Jarle Petterson den 18. March 2009 11 kommentarer

martin_kolberg

Om de fleste tenker som meg, begynner det sant å si å bli nok snakk om hijaber, muslimer og snikislamisering nå. Egentlig hadde jeg vel strengt tatt tenkt å gi meg, men politikerne våre sørger effektivt for å holde denne poteten varm, og nå kommer forsyne meg også akademia på banen:

– Aps  og Kolbergs hjelpeløse forsøk på å legge seg på en tøffere linje overfor islam, er virkelig bekymringsfullt. Nå går de ut og bruker begrep som – enten de vil det eller ikke – gir utrykk for at norske muslimer representerer en trussel, raser dialogforkjemperen og professoren i intrareligiøse studier ved Universitetet i Oslo, Oddbjørn Leirvik, til Dagbladet.no.

Han mener at Arbeiderpartiet føler behov for å sende en “tøffere melding” til det norske folk, i håp om å spise opp noe av Fremskrittspartiets forsprang, og har nok mye rett i det. Samtidig frykter han at noe av den tilliten utenriksminister Jonas Gahr Støre har klart å etablere gjennom sin dialoglinje, står i fare for å smuldre opp i og med de siste utspillene, og at den tilspissede debatten kan føre til tilstander lik dem de hadde i Danmark rundt – og lenge etter – Muhammed-tumultene.

Det kommer neppe som en bombe, men jeg er redd han har rett også her, som disse tidligere postene muligens vil vise. Mer polarisering nå, og det er ikke lenge til ett eller annet eksploderer. La oss håpe det blir med temperamentene.

Spørsmålet er bare om ikke de danske tilstandene er her allerede:

Foto: Arbeiderpartiets partisektretær Martin Kolberg (foto fra Ap/Flickr)

Post to Twitter

11 kommentarer »

 • Paal Østby skriver:

  Vi skal kanskje være glad for at Maring Kolberg nå får en ny karriere, forhåpentligvis som backbencher, slik at hans periode som høyttenkende partisekretær kan ta slutt. Det er vel mulig at han tenker rett, men det er det ikke godt å si når han uttrykker seg slik at han må presisere i det uendelige hva han egentlig har ment i ettertid.

  I stedet for å slutte rekkene og holde sammen om Kolbergs hjelpeløse utspill, burde arbeiderpartiets ledelse lyttet til en gammelt råd og holdt kjeft. Om ikke Martin Kolberg greier å forstå at han ikke kan tjene arbeiderpartiets interesser ved å spille på Siv Jensens banehalvdel, så bør noen andre snart fortelle ham det.

  Kolberg har svært langt igjen før han kan fylle skoene til den representanten fra Buskerud han avløser til høsten.

 • eva skriver:

  Vi er mange velgere og potensielle velgere til AP som gleder oss over at det endelig ser ut til at de tar til fornuft.

 • MK skriver:

  Dette er kun kvalmende velgerfrieri fra AP! Jens Stoltenberg og AP vet at de har mistet mange velgere på grunn av islamdebatten og forsøker nå å lure dem tilbake med tomme løfter. Dette er ikke AP som “tar til fornuft” det er AP på sitt mest populistiske. Hvor mange ganger skal AP “ta til fornuft” i tråd med meningsmålingen og folkemeningen? Inkonsistens har vistt blitt normen i AP!

 • Rene skriver:

  Det er utrolig merkelig at bare for 10 år siden så man nesten ingen med hijab (før9/11/2001) .siden har det bare økt mer og mer.
  Er det slik att hijab bruken er økt fordi deres menn er blitt mere radikale/høye på terroren ?
  I alle fall, jeg snur og går fra ett hver service sted hvor en undertrykt kvinne jobber.
  Og i overnevnte sak ser jeg det som en ren provokasjon.
  Hvorfor søker provokatøren ikke jobben i hijab?
  Og hvorfor er hijaben forbudt i mange muslimske land?
  Renè

 • Geir skriver:

  Måten du uttrykker deg på viser hvor lite venstresida har å fare med. Det er ingen, jeg gjentar ingen som påstår at norske muslimer utgjør en trussel, Det de sier ar at det finnes krefter i enkelte muslimske miljøer som utgjør en trussel.
  Det er det ene, det andre er at det finnes en del, noen muslimer som på død og liv skal provosere og forsøke å tvinge igjennom særordninger. Samtidig påberoper de seg å være en del av det norske samfunn og er skuffet fordi de blir behandlet annerledes. Det er ikke sant, det er de selv som forsøker å få diffrensiert behandling fordi de er muslimer.
  Nå er mange muslimer redde og urolige for religionen sin. Det er bra, det bør de være. De fleste norske muslimer kommer fra møkkaland som ikke eier respekt for menneskerettigheter. Men det første de hyler opp om straks de er innenfor norskegrensen, er rettighetene sine. Hadde muslimene utøvd sin religion på samme måte som andre religiøse grupper i Norge hadde ingen reagert.

 • Roy skriver:

  Det virker som om dette er Martins radikalislam. Her går hun på jobbintervju uten, og har ikke brukt hijab tidliger. Men når jobben er sikret stiller hun opp i det politisk og kvinneundertrykkende plagget. Er det for å provosere? Jeg tror det.

 • Danskeren skriver:

  Vi har det godt hernede i Danmark. Det bliver spændende at se hvordan i udspiller jeres ‘muhammed-krise’.

 • Trond skriver:

  Det er veldig flott at FrP har tatt opp denne debatten, for den politisk korrekte stillheten som har rådd rundt innvandringsproblemet har vært direkte usunn.

  Willoch tok opp dette problemet allerede i 1988, og hans frykt for innvandringsproblemet den gangen har slått til.
  http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/09/09/511447.html

  I forhold til folketallet har Norge en enorm innvandring, 67 000 personer bare i 2008. Det tilsvarer Finnmark fylke.
  http://www.rights.no/publisher/publisher.asp?id=41&tekstid=2330

  95% av innvandrerene har ikke høyere utdannelse, og over 90% av dem kommer uten papirer og fingeravtrykk. Med andre ord, dette er ikke personer som kommer for å bidra.

  Ikke-vestlige innvandrere, med Tamiler som er flott unntak, har så lav arbeidsdeltakelse at det spiser opp mer enn oljefondet bidrar med.
  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/article1348280.ece

  Bare i 2008 brukte den rødgrønne regjeringer 9,2 milliarder på nye asylsøkere.
  http://www.rights.no/publisher/publisher.asp?id=41&tekstid=2083

  Noen som husker hvor mye debatt det var for noen år siden da en vurdere “eldremilliarden”? Hvor mye debatt var det rundt asylmilliardene?

  Men en ting er at ikke-vestlig innvandring er en økonomisk katastrofe som mest sannsynlig på sikt vil knekke velferdsstaten.
  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article902132.ece

  Et annet svært alvorlig problem er kulturen deres, spesielt Islam.

  I dag begås 72,8% av voldtektene i Oslo av ikke-nordmenn. Ikke-nordmenn utgjør omtrent 20% av befolkningen i Oslo.
  http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/04/22/533336.html

  Samtidig er 40% av barna i Oslo ikke-nordmenn, og Mohammed er det vanligste navnet. Hvordan vil voldtektsstatistikken da se ut om 15 år?

  Kan norske kvinner gå trygt ute i Oslo om en generasjon? Hijab for norske jenter har av norske muslimer blitt foreslått som et tiltak som kan halvere antall voldtekter.

  Når vi ikke klarer å få 20% til å integrere seg, hvordan skal vi klare å integrere 40%? Rundt 2050 er nordmenn i mindretall. Hvordan skal denne minoriteten klare å integrere en majoritet?

  Jeg mener at den norske kulturen er bedre en alle andre kulturer i verden.

  Norge ligger på topp i nesten alle positive statistikker, og på bunn i nesten alle negative statistikker. Vår kultur er preget av velferdsstat, vitenskap, sekularitet, likestilling og jevn fordeling av godene i en ærlig og hardtarbeidende fredelig befolkning.

  Ser en på Somalia så kan en vri alle dise utsagnene 180 grader.

  Hvilken av disse to kulturene er best egnet til å gi verdens befolkning et godt liv?

  Hvilken kultur er det da en bør beskytte og sørge for overlever?

  Hundretusener fra verdens mest dysfunksjonelle kulturer har valgt å komme til Norge for å ta del i våre goder.

  Desverre har de det til felles med våre multikulturister at de ikke skjønner at disse godene ikke har kommet seg selv. Det er vår overlegne kultur som har produsert godene de ønsker å få ta del i. Oversvømmes 4 millioner nordmenns kultur av milliardene som vil inn, så dør gåsa som legger gulleggene.

  Det som er et fyrtårn og eksempel for resten av verden på hvordan man får til et godt samfunnn, kan druknes på ett år av Pakistans 160 millioner.

  For å gni inn hvor få vi nordmenn er: Det er flere jøder i New York enn det finnes nordmenn i verden. Vi er ikke flere enn at vi bare ville ha vært en kuriositet om vi alle flyttet til Karachi med sine 18 millioner.

  Ayaan Hirsi Ali
  “My dream is that those lucky enough to be born into a culture of “ladies first” will let go of the myth that all cultures are equal. Human beings are equal; cultures are not.”

 • Morten skriver:

  Danske tilstander i Norge?

  Ja takk, gjerne en åpen og grei debatt her også.

  Arbeiderpartiet bør lære av sine politiske kollega i Danmark, der er sosialdemokratene mye “verre” (bedre) enn det norsk Fremskrittspartiet!

 • Jarle Petterson (author) skriver:

  Paal Østby: Jeg tror nok også at Arbeiderpartiet i det lange løp taper på dette, i alle fall slik man gjerne gjør, om man går på akkord med verdiene sine. På kort sikt derimot, ser det ut til at partiet profitterer — i form av økt velgeroppslutning.

  Det ser ut til at det er Høyre, som har forholdt seg åpen for den pågående integreringsprosessen, som kommer tapende ut av islam- og hijabtumultene. Partiet lekker som en sil, både til Frp og Ap.

  eva: Nå gjenstår det kanskje å se om Ap har “tatt til fornuft” i denne saken. Foreløpig har vi utelukkende sett utspill fra et par enkeltrepresentanter.

  MK: Rett nok er ikke Ap alene om å snu kappen etter vinden, men De har et poeng. Uansett syns jeg faktisk det står respekt av Høyres prinsippfasthet i denne saken. Om partiet ikke scorer stort på det (tvert om, faktisk), kan de ha funnet seg en og annen sympatisør. Meg, blant annet. En liten egenerklæring, dog: Jeg har vært høyremedlem ved to anledninger (Unge Høyre på 1970-tallet, Høyre rundt midten av 1990-tallet).

  Rene: Jeg tviler på at 11. september 2001 har noe med økt hijabbruk å gjøre, men er ganske sikker på at frykten som oppstod i kjølvannet av aksjonen, har medvirket til vår reaksjon på alt som er islamsk. En ting som ikke kan gjentas ofte nok, er at al-Qaida har omtrent like lite med islam å gjøre som IRA med katolisismen. Det ser ikke ut til at vi riktig evner å ta det innover oss.

  Sakset fra db.no i går:

  Forsvarets forsvarsinstitutts seniorforsker Brynjar Lia er ikke imponert over presisjonsnivået til norske politikere når de uttaler seg om Norges raskest voksende religion, islam.

  Begreper som islam, radikal islam, ekstremisme, kvinneundertrykking, hijab, terror og kjønnslemlestelse blir brukt om hverandre.

  - Det går ikke an å sause alt sammen, sier Lia.

  […] I det akademiske miljøet brukes begrepet radikal islam, men forskere kommer i tillegg med utvidede definisjoner på hvilken type radikal islam det snakkes om:

  - Radikal islam er et veldig ullent begrep, som må defineres videre slik at vi vet hva vi snakker om. Det er for eksempel en stor forskjell om vi snakker om al-Qaida eller Hamas, sier Lia og fortsetter:

  - Før debatten starter, må det klargjøres hva det snakkes om: Snakker de om grupper som er villige til å ta i bruk voldelige midler for å nå sine mål? Snakkes det kanskje om kjønnslemlestelse — eller hijab? Om tvangsekteskap? Og hva med en form for konservativ islam, hvor tilhengerne er antivestlige i retorikken, men som ikke er voldelige? Som er imot verdier i samfunnet vårt, som menneskerettigheter og demokrati?

  Jeg tror i det hele tatt vi skal være ytterst påpasselige med å holde tungen i rett munn her. Det føler jeg ikke alltid at vi er.

  Geir: Jeg får vel kanskje begynne med at jeg ikke har tilhold ute på venstresiden (jevnfør mitt svar til MK oppi her). Men la meg få rekapitulere siste ukes begivenheter en smule. Da utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i onsdagens spørretime ble bedt om å avklare regjeringens syn på trusselen fra ekstreme islamister i Norge, viste han til PST-rapporten som innledes med at det foreligger en reell trussel mot Norge — fra islamistiske ekstremister. Nå var rett nok spørsmålet om en slik trussel fins i Norge, noe han behendig unnlot å besvare.

  Nå skal ikke jeg sitte her og hevde at den ikke alt fins innenfor riksgrensene, men det eksisterer ingen kjente opplysninger som tyder på det.

  Jeg er ellers helt enig i at kun ytterst få, spesielt trengende innvandrergrupper (eller individer, snarere) har krav på særbehandling. Også etniske nordmenn med legitime medisinske (inkludert psykiske) lidelser har krav på… “særbehandling”.

  Roy: Hvis det er 7-Eleven-damen De tenker på, kan det vel kanskje tenkes, det, men det burde i alle høver være uproblematisk. Tenk også hvor hygienisk hijaben er, når de står bak disken og tilbereder mat i mikrobølgeovnene sine. Det er rent så man burde overveie et religionuavhengig påbud. ;-)

  Danskeren: Jeg tror heller ikke det økte tilfanget av nydanskere har bidratt til at livskvaliteten deres er blitt forringet. Kanskje snarere tvert om. Og ja, vi befinner oss visst i en (kanskje litt for) spennende brytningstid her oppe.

  Trond: Jeg må tilstå at jeg var i stor tvil om hvorvidt kommentaren Deres burde få stå, i alle fall uendret, men kom til at De bare så vidt holdt Dem innenfor bloggens smertegrense. Det utsagnet som byr på størst problemer, er dette:

  […] Jeg mener at den norske kulturen er bedre en alle andre kulturer i verden.

  Utsagnet indikerer at De mener verdens kulturer kan nivelleres, med vår på toppen. En slik nivellering innebærer at de mindreverdige kulturene også må kunne identifiseres. Dersom De hadde gjort det, ville kommentaren Deres sporenstreks ha gått i “papirkurven”, men siden De behendig utelot en slik identifisering, lar jeg den stå. At De beveger Dem i farvann de fleste av oss helst unngår, er det imidlertid liten tvil om.

  Morten: Dialog og debatt er bra, men jeg kan ikke helt fri meg for fornemmelsen av at det denne gangen var debatten som konstruerte et på forhånd ikke-eksisterende problem. Jeg kommer tilbake til det i en post som alt kverner i bakhodet.

 • Rene skriver:

  Takk for svar det var utroligt positivt.
  Greit å få gjensvar -/+ Kjempebra/kjempesmart
  Kommer til å følge med her
  Lykke til videre
  Renè Nielsen