Stress vrij leren door smart leerdoelen te stellen (2022)

Door smart leerdoelen te stellen haal je het beste uit jezelf naar boven en leer je stress vrij jouw doelstellingen te behalen. In deze tekst lees je wat het belang van goede leerdoelen is, hoe je deze zelf kunt formuleren en hoe je de smart methode zelf kunt toepassen.

Leren hoort bij het leven

Nieuwe dingen leren is niet alleen belangrijk op school en tijdens je studie, maar tijdens je hele leven. Het leven is voortdurend in beweging en jezelf blijven ontwikkelen is dan ook belangrijk. Leren is een menselijke behoefte, en hoort dan ook zeker bij het leven. In de maatschappij vinden voortdurend veranderingen plaats. Het is dan ook belangrijk om nieuwe vaardigheden te leren en bestaande vaardigheden te versterken.

Het belang van doelen stellen

Om je je leven lang door te blijven ontwikkelen is het belangrijk om diverse leerdoelen te stellen. Deze leerdoelen kunnen je meer duidelijkheid geven over wat het is wat jij wilt bereiken in je leven en welke stappen je moet ondernemen om deze leerdoelen te bereiken. Het stellen van leerdoelen schept een beeld van de toekomst, en biedt motivatie om ervoor te zorgen dat je de juiste beslissingen neemt om dit ideaal te bereiken.

De valkuilen van verkeerde doelen stellen

Het stellen van de juiste doelen kan een uitdaging zijn en vaak zijn we geneigd om lastige of onrealistische doelen te stellen. Dit kan diverse valkuilen tot gevolg hebben. Wellicht de grootste valkuil van het stellen van leerdoelen is dat mensen vaak geneigd zijn zeer radicale en onspecifieke leerdoelen te stellen. Zoals ‘ik wil rijk worden en na mijn 40e niet meer hoeven werken’. Dit is een doel dat veel te breed geformuleerd. Ook is het niet duidelijk of dit doel uitgevoerd kan worden als het niet volledig uitgewerkt is met stappen.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

(Video) Hoe stel je SMART doelen op?

Een andere valkuil van verkeerde doelen stellen is dat onrealistische of radicale doelen zorgen voor stress. Zo kan het zijn dat het bereiken van een doel (onbewust) voor een enorme druk zorgt, bijvoorbeeld wanneer het erg lastig is om het doel te bereiken en er externe omstandigheden plaatsvinden waardoor het bereiken van je doel erg lastig wordt gemaakt.

Ten slotte zijn mensen vaak geneigd om een vernauwde focus te hebben bij het stellen van leerdoelen, waardoor je je te scherp focust op je doel en hierdoor andere belangrijke dingen over het hoofd ziet. Hierdoor blijven andere onderdelen liggen en kunnen belangrijke kansen verloren gaan.

Wat betekend smart?

Wanneer je een leerdoel wilt stellen voor jezelf of je onderneming is het aan te raden om jouw doelstelling ‘smart’ te formuleren. Smart staat voor een doel dat Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden is [1].

Door je doelstellingen smart te formuleren ga je doelgericht en nauwkeurig te werk en creëer je een realistisch beeld van jouw doel en hoe je deze wilt gaan bereiken. Smart doelstellingen zijn toe te passen in vrijwel elk type doel, zowel op zakelijk als op persoonlijk gebied, en helpen je jouw focus breed te houden en tegelijkertijd de juiste richting op te helpen.

Specifiek

De eerste stap in het maken van een smart leerdoel is het specifiek maken van jouw doel. Dit kun je doen door jezelf af te vragen wat het exact is dat je wilt bereiken en hoe je dit gaat uitvoeren. Vraag jezelf ook af wie je hierbij nodig hebt en waarom je dit doel precies wilt bereiken.

(Video) How to Manage Stress and Anxiety | Masterclass

Meetbaar

Zorg ervoor dat jouw doelstelling meetbaar is door jouw gewenste einddoel in acht te nemen. Dit kun je doen door verschillende voorwaarden te stellen aan jouw doel waaraan je kunt meten of je de doelstelling hebt behaald. Denk bijvoorbeeld aan het percentage groei van de winst van jouw onderneming, of het gewenste cijfer dat je wilt behalen voor een test. Aan de hand van de door jouw gestelde cijfers en percentages kun je vervolgens meten of je jouw doelstelling hebt behaald.

Stress vrij leren door smart leerdoelen te stellen (2)

Acceptabel

Een belangrijk aspect in het stellen van een smart doel is of het doel daadwerkelijk acceptabel is. Dit kun je doen door na te gaan of je daadwerkelijk achter je doel staat en wat andere mensen (zoals je werkgever of collega’s) van jouw leerdoelen vinden. Ga daarnaast na of het doel logisch is en of het nuttig is (voor jouw persoonlijke ontwikkeling of loopbaan).

Realistisch

Uiteraard dient een doel realistisch te zijn. Een doel dient namelijk haalbaar te zijn om voor voldoende motivatie te zorgen. Wanneer je doel niet realistisch genoeg is raak je zelf niet voldoende gemotiveerd en lukt het vaak ook niet om andere mensen enthousiast te krijgen over jouw gestelde leerdoelen. Ga daarom bij het formuleren van je doel na of je voldoende kennis en middelen in huis hebt om je doel te halen.

Tijdgebonden

Ten slotte dient je leerdoel tijdgebonden te zijn om te meten of je jouw doel hebt bereikt. Ook is het belangrijk om diverse deadlines aan stappen te koppelen. Hierdoor weet je exact waar je aan toe bent en zorg je ervoor dat je voldoende gemotiveerd blijft om jouw einddoel te behalen. Over het algemeen zijn smart doelstellingen vaak gericht op korte termijn, waardoor je snel kunt zorgen voor resultaten en voldoende richting en motivatie hebt om jouw doel te bereiken.

Hoe kan ik smart leerdoelen formuleren?

Een smart leerdoel kun je eenvoudig formuleren door jouw plan specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden te maken. Begin met het einddoel in gedachten en koppel een start- en einddatum aan je leerdoel.

Stress vrij leren door smart leerdoelen te stellen (3)

Wees niet bang om jouw leerdoel tussentijds aan te passen. Het is beter om jouw doelstelling geregeld aan te passen dan om een onrealistisch en onhaalbaar doel na te blijven streven. Blijf daarom realistisch en stuur bij wanneer dit van belang is.

Wanneer kan ik de smart methode toepassen?

De smart methode is toe te passen in tal van situaties, zowel op persoonlijk leven als in je werk.

Smart leerdoelen op privégebied kunnen bijvoorbeeld te maken hebben met jouw gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld via de smart methode een gezonder dieet gaan volgen, of bepaalde sportdoelen bereiken. Ook kun je de smart methode gebruiken om een nieuwe taal te leren en te werken aan jouw sociale vaardigheden. Daarnaast is de smart methode een uitstekende manier om grip te krijgen op jouw spaarplannen en financiële situatie.

De smart methode biedt diverse mogelijkheden voor je carrière. Zo kun je middels de smart methode werken aan een betere sfeer in je team, samen werken aan betere prestaties op de werkvloer en hierdoor zorgen voor meer winst en werkplezier. Op individueel niveau kun je middels de smartmethode werken aan nieuwe vaardigheden, waardoor je jezelf kunt voorbereiden op het bereiken van jouw gewenste loopbaan.

Tips voor stressvrij doelen stellen

Het stellen van leerdoelen is niet gemakkelijk. Zelfs de hoogste CEO’s en managers maken geregeld fouten op het gebied van smart leerdoelen. Dit kan tot flink wat stress zorgen. Een goede voorbereiding is echter het halve werk. Zorg er daarom voor dat je onderstaande tips in acht neemt bij het stellen van doelen.

Tip 1: Vraag niet te veel van jezelf
Kleine stapjes en veranderingen kunnen op lange termijn meer te weeg brengen dan een radicale nieuwe stap. Ga daarom niet overhaast te werk en vraag niet te veel van jezelf. Wanneer je te fanatiek van start gaat verlies je op lange termijn jouw motivatie en wordt het alsmaar lastiger om aan je eigen gestelde eisen te voldoen. Houd het daarom makkelijk en leuk voor jezelf.

(Video) Stress, Portrait of a Killer - Full Documentary (2008)

Tip 2: Visualiseer jouw doelen zo helder mogelijk
Sluit je ogen en visualiseer hoe jouw einddoel eruitziet. Door jouw doel helder voor ogen te hebben creëer je meer motivatie om jouw doel te bereiken. Stel je bijvoorbeeld voor hoe jouw leven eruit zal zien wanneer je jouw leerdoelen bereikt hebt. Door een duidelijk beeld te hebben van jouw gewenste doel wordt het streven naar jouw doel een stuk leuker.

Tip 3: Vraag om hulp
De mens is een sociaal wezen en presteert altijd beter met de support van een ander. Ook wanneer het gaat om het behalen van persoonlijke doelen kun je om hulp vragen. Vertel bijvoorbeeld een goede vriend, vriendin of collega over jouw doelen en houd deze persoon geregeld op de hoogte. Wanneer een ander van jouw doelen af weet zorg je ervoor dat deze persoon jou geregeld om een update kan vragen en jou kan blijven motiveren. Hierdoor wordt het werken aan jouw doelstelling leuker en uitdagender.

Veelgestelde vragen

Kort geformuleerde leerdoelen kunnen bijvoorbeeld zijn:

Voor betere communicatieve vaardigheden: ‘Ik wil tijdens vergaderingen vaker het woord nemen en meer van mijzelf laten horen.’

Voor een betere gezondheid: ‘Ik wil minder stress hebben tijdens het werk door voor ik begin een heldere tijdsplanning te maken.’

(Video) Cognitieve gedragstherapie om verlatingsangst aan te pakken

Voor meer productiviteit van je onderneming: ‘Aan het einde van deze maand heb ik 3 nieuwe blog artikelen geschreven en twee interviews (met x en x ) gehouden.’

Voor het formuleren van jouw persoonlijke doelen ben je zelf verantwoordelijk. Wanneer je doelstellingen maakt voor jouw team of onderneming dienen collega’s achter jouw plannen te staan. Neem daarom iedereen mee in jouw ideeën en vraag aan zo veel mogelijk mensen of jouw plannen daadwerkelijk acceptabel zijn.

Er zijn verschillende manieren om doelstellingen te formuleren en te stellen. Ook zijn er verschillende manieren om jouw doelstellingen (digitaal) in kaart te brengen. Een bekend alternatief op de smart methode is de GOZ methode.

De GOZ methode staat voor: Globaal, Observeer en Zinvol. Deze aanpak is met name aan te raden wanneer een kwestie complex is en niet geheel te herleiden is tot enkele specifieke aspecten.

Naast de GOZ methode kun je ook kiezen om jouw doelen te formuleren middels RUMBA doelen (Relevant, Understandable, Measurable, Behavioral, Attainable), MAGIE doelen (Meetbaar, Acceptabel, Gecommuniceerd, Inspirerend, Engagerend), en via de FUZZY doelstelling methode (Feestelijk, Uitdagend, Zuiver, Zinnelijk, Yes!)

Het stellen en behalen van doelen is niet makkelijk. Vaak verwachten we te veel van onszelf en stellen we hierdoor te hoge doelen. Probeer het jezelf makkelijk en leuk te maken. Stel enkel doelen die uitvoerbaar zijn en waarvan je daadwerkelijk profijt hebt. Enkel door het leuk en uitdagend te houden lukt het je om jouw doel te behalen.

(Video) 52 Amazing Organization Tricks for a Stress Free Home

Bronnen

 1. Wikipedia.org – SMART-principe – gevonden op 18-07-2022
  Link naar pagina op wikipedia.org
 2. Academia.edu – gevonden op 18-07-2022
  Link naar pdf op academia.org
 3. Carieretijger.nl – Smart doelen stellen – gevonden op 18-07-2022
  Link naar pagina op carieretijger.nl

FAQs

Wat zijn goede SMART leerdoelen? ›

De SMART-methode zorgt ervoor dat je doelen échte doelen worden. Dit komt doordat je je doel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden maakt. Als je doel alle 5 die punten aanvinkt, maak je het jezelf makkelijker om leerdoelen te behalen.

Hoe begin je een SMART leerdoel? ›

SMART-leerdoelen formuleren

Begin je doel met “ik”. Gebruik na “ik” een doe- of meet-woord: maak, kan, ken, heb inzicht in, begrijp, pas toe, weet, et cetera. Beschrijf hierna SMART in concrete woorden en in meetbare termen wat je doel is om te leren: je doel of vaardigheid. Niet: Ik ga beter orde houden.

Wat is een SMART doel voorbeeld? ›

Een voorbeeld van een persoonlijke SMART-doelstelling zou kunnen zijn: Ik wil binnen vandaag en 1 januari 2022 vijftien kilogram afvallen. Deze doelstelling is SMART, mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. De doelstelling is in ieder geval specifiek, meetbaar en tijdsgebonden.

Wat zijn voorbeelden van leerdoelen? ›

Ik wil leren op tijd hulp te vragen. Ik wil leren een taak op mijn niveau te volbrengen. Ik wil leren afstand te nemen van een probleem om het beter te kunnen begrijpen Ik wil leren mijn mening met argumenten te onderbouwen. Ik wil leren met goede tegenvoorbeelden te komen als ik het niet eens ben met een ander.

Hoe weet ik of mijn doel SMART is? ›

Wat betekent de SMART-methodiek?
 1. Meetbaar. Meetbaar houdt in dat het resultaat (benoemd onder specifiek) ook zichtbaar moet kunnen zijn. ...
 2. Acceptabel of aanvaardbaar. Doelen moeten acceptabel en aanvaardbaar zijn. ...
 3. Realistisch. Doelen moeten realistisch zijn. ...
 4. Tijd of tijdgebonden.

Hoe stel je een persoonlijk leerdoel op? ›

Hoe ziet een goed geformuleerd doel er uit?
 1. Specifiek: een concrete actie, of waarneembaar gedrag.
 2. Meetbaar: het eindresultaat moet meetbaar zijn (je moet het kunnen zien, horen)
 3. Acceptabel: het doel moet acceptabel zijn voor jezelf en anderen.
 4. Realistisch: het doel moet haalbaar zijn (niet te laag of te hoog gegrepen)

Hoe ziet een goed leerdoel eruit? ›

Beschrijf je nieuwe situatie zo concreet mogelijk

Hoe concreter jij voor jezelf doelen weet te stellen hoe groter de kans dat je ze gaat realiseren. Stel, je wil assertiever worden op je werk. Dat doel kan je concreter maken door te zeggen: “ik wil assertiever worden tijdens het werkoverleg”.

Hoe maak je doelen voor jezelf? ›

Hoe stel je doelen en hoe bereik je ze?
 1. Creëer een doel waar je achter staat. Het klinkt misschien heel logisch, maar als mensen zijn wij heel beïnvloedbaar. ...
 2. Durf groot te denken en te dromen. ...
 3. Durf ook realistisch te zijn. ...
 4. Maak een plan! ...
 5. Deel je doelen met anderen. ...
 6. Bekijk je doel dagelijks.
3 Apr 2018

Hoe pas je SMART toe? ›

De vijf letters van SMART
 • Specifiek.
 • Meetbaar.
 • Acceptabel.
 • Realistisch.
 • Tijdsgebonden.
22 Apr 2022

Hoe maak je een plan van aanpak SMART? ›

SMART-principe

Specifiek: beschrijf precies wat gedaan moet worden. Meetbaar: geef een norm aan om te kunnen meten of het doel is gehaald. Acceptabel: zorg voor voldoende draagvlak bij de betrokken partijen. Realistisch: de doelstellingen moeten haalbaar zijn.

Wat is acceptabel in SMART? ›

Acceptabel. Als je een SMART-doel voor jezelf stelt, dan is het voldoende dat je het zelf accepteert. Maar wanneer je als leidinggevende een doel voor een groep mensen stelt, dan is het belangrijk dat er draagvlak voor is.

Wat zijn jouw persoonlijke leerdoelen? ›

Persoonlijke doelstellingen zijn doelstellingen die je voor jezelf stelt. Dit doe je om jezelf verder te ontwikkelen, om de dingen te doen die je graag wilt doen of om te bereiken wat je wilt bereiken. Je kunt persoonlijke doelstellingen stellen op je werk, maar ook privé, en natuurlijk ook voor beide.

Wat zijn je persoonlijke leerdoelen? ›

De juiste persoonlijke leerdoelen vertellen je wat je wil bereiken en hoe je daar richting aan moet geven door het vergaren van kennis en vaardigheden. Vooral dat laatste is van belang. Bij een persoonlijk leerdoel gaat het erom dat je iets leert en dus niet om een resultaat dat behaald moet worden.

Hoe kun je een doel meetbaar maken? ›

Een doel is meetbaar met behulp van een bepaald systeem, bepaalde methode of procedure om cijfermatig te bepalen in hoeverre je het doel op een bepaald moment bereikt hebt.

Wat is een concreet leerdoel? ›

Een leerdoel specificeert duidelijk en concreet wat men beoogt zichzelf of anderen eigen te maken op het gebied van kennis, inzichten en vaardigheden. Er is meestal in opgenomen hoe men zich dit eigen maakt en hoe men dit dient te tonen aan anderen.

Hoe begin je een leerdoel? ›

Leerdoelen formuleren in 5 stappen
 1. Stel je leerdoelen specifiek vast. De eerste stap is het bedenken van een leerdoel en deze specifiek maken. ...
 2. Maak het leerdoel meetbaar. Vervolgens gaan we ons leerdoel meetbaar maken. ...
 3. Acceptabel? ...
 4. Ga na of je leerdoel realistisch is. ...
 5. Maak het doel tijdgebonden door middel van een einddatum.
9 Mar 2022

Hoe formuleer je een Ontwikkeldoel? ›

Specifiek: een concrete actie, of waarneembaar gedrag. Meetbaar: het eindresultaat moet meetbaar zijn (je moet het kunnen zien, horen) Acceptabel: het doel moet acceptabel zijn voor jezelf en anderen. Realistisch: het doel moet haalbaar zijn (niet te laag of te hoog gegrepen)

Waarom zijn Smart doelen belangrijk? ›

Een SMART-geformuleerde doelstelling leidt tot een duidelijk en haalbaar actieplan waar voldoende draagvlak voor is, wat niet alleen handig is, maar ook jezelf en medewerkers kan motiveren. Bovendien weet je op de afgesproken datum ook daadwerkelijk of het doel behaald is, doordat dit meetbaar is.

Waarom is het belangrijk om doelen te stellen? ›

Door duidelijke doelen te stellen weten werknemers wat de prioriteiten van de organisatie zijn. Werknemers kunnen zich het komende kwartaal of jaar beter focussen, en beter prioriteiten toekennen aan hun eigen projecten. Bovendien helpt het ze om hun eigen taken te zien als onderdeel van het grotere geheel.

Hoe werk je aan je doelen? ›

Het kunnen stellen en bereiken van doelen is een vaardigheid en dus aan te leren. De smart methode is een manier om hierin succesvol te worden en een methode die veel mensen kennen. Het is de methode die zegt: zorg ervoor dat je je doelen specifiek maakt, meetbaar, aantrekkelijk, realistische en tijdgebonden.

Wat zijn voorbeelden van leerpunten? ›

Deelnemers benoemen hun leerdoelen zoals: ik ben soms te direct in mijn communicatie en ik moet tactvoller communiceren. ik ben soms een drammer en ik moet meer geduld ontwikkelen. ik ben soms passief en moet meer initiatief ontplooien.

Welk doel wil ik bereiken? ›

Werkgerelateerde doelen
 • x nieuwe klanten binnenhalen.
 • Promotie bereiken.
 • Een tevredenheidsscore van x bereiken (van klanten/cliënten)
 • x gaan verdienen.
 • Een eigen bedrijf beginnen.
 • Je specialiseren in iets binnen je vakgebied.
 • Je kennis uitbreiden binnen je vakgebied.
 • Een opleiding, cursus of training succesvol afronden.
26 Nov 2019

Wat zijn Ontwikkeldoelen voorbeelden? ›

Ik wil mijn overtuigingskracht vergroten, effectiever leren beïnvloeden, en meer impact hebben op mijn omgeving. Ik wil keuzes maken die bij mij passen. Ik wil dichterbij mezelf blijven en meer mijn eigen koers varen/mijn hart volgen. Ik wil mijn zelfvertrouwen vergroten.

Hoe kom ik tot een goede leervraag? ›

Leervragen moet je niet veralgemeniseren, maar breng je in relatie tot je dagelijks werk. Een goede leervraag gaat over jezelf, is enkelvoudig, is open, gaat over leren en is spannend. Vanuit de leervraag interpreteer je alle gebeurtenissen in je werk en in je leven. Laat de ervaring maar komen.

Welke leeractiviteiten zijn nodig om je leerdoel te behalen? ›

We maken een onderscheid tussen cognitieve, affectieve en metacognitieve leeractiviteiten.
...
Voorbeelden van leeractiviteiten zijn:
 • notities nemen.
 • een structuur aanbrengen in de cursus.
 • een theorie toepassen.
 • oefeningen maken.
 • een tekst aandachtig lezen.
 • een probleem analyseren.
 • een presentatie voorbereiden.
4 Nov 2019

Waarom haal je je doelen niet? ›

Je gelooft er niet in dat je je doel gaat halen

Misschien klinkt het gek om een doel te stellen, terwijl je er zelf niet helemaal in gelooft dat je dat doel gaat halen. Maar je wilt niet weten hoe vaak dat voorkomt! Alleen we zijn ons er vaak niet van bewust. Ik wil je vragen om je in te beelden dat je je doel haalt.

Wat wil ik bereiken in 2022? ›

22 doelen voor 2022 om te stellen
 • Ga voor een promotie op werk. ...
 • Winkel meer lokaal. ...
 • Ga het gesprek aan met dat familielid. ...
 • Maak van bewegen een gewoonte. ...
 • Lees elke maand minimaal één boek. ...
 • Neem eens een koude douche. ...
 • Reken af met die oude angsten. ...
 • Spendeer minder tijd op jouw telefoon.
16 Dec 2021

Wat zijn persoonlijke ontwikkelingsdoelen? ›

Bij persoonlijke ontwikkelingsdoelen gaat het om leerdoelen die je karakter, je vaardigheden en je capaciteiten verbeteren. Om aan de slag te kunnen gaan met persoonlijke ontwikkeling maak je ontwikkelingsdoelen en stel je een plan op met stappen die je gaat zetten om je doel te halen.

Is SMART een methode? ›

SMART is een methode om doelstellingen te definiëren en er richting aan te geven om zo de haalbaarheid hiervan te verhogen. Het betreft een afkorting die staat voor Specific (Specifiek), Measurable (Meetbaar), Acceptable (Aanvaardbaar), Realistic (Realistisch) en Time-bound (Tijdgebonden).

Wat zijn realistische doelen? ›

In plaats van een vaag doel, wordt het een concreet plan waarbij je precies weet wat je moet doen om het doel te behalen.

Hoe formuleer ik duidelijke en haalbare doelen? ›

Daartussenin zijn er enkele stappen die het voor jou gemakkelijker zullen maken om je doelen te formuleren en te bereiken.
 1. Focus. Focus op jouw concrete doelen. ...
 2. Deel je doelen met een vriend. ...
 3. Schrijf het op. ...
 4. Maak een stappenplan. ...
 5. Maak het leuk! ...
 6. Stel doelen die je motiveren. ...
 7. Maak je doelen SMART. ...
 8. Wees flexibel.
6 Feb 2019

Waarom is het belangrijk om jezelf te ontwikkelen? ›

Niet stilstaan maar blijven groeien, is enorm belangrijk. Zelfontplooiing geeft je een goed gevoel over jezelf en vergroot je gevoel van welzijn. Je leert bijvoorbeeld anders over het leven te denken of op een positieve manier naar jezelf te kijken waardoor je beter in je vel komt te zitten en je je gelukkiger voelt.

Wat wil je ontwikkelen? ›

Wat zijn de mogelijkheden als je zelfstandig aan je persoonlijke groei wilt werken? Cursussen, trainingen en opleidingen. Als je er door zelfinzicht achter bent gekomen wat je nodig hebt, kun je op zoek gaan naar geschikte cursussen en trainingen. Misschien wil je zelfs wel een hele opleiding doen.

Wat maakt een goed leerdoel? ›

Leerdoelen steunen je bij het maken van afspraken over toepassing in de praktijk. Vergelijk ook regelmatig je doelen met de behaalde resultaten en stel bij indien nodig. Door duidelijke doelen te bepalen richt je je focus. Hierdoor bereik je dat doel gemakkelijker.

Waar moet een goed leerdoel aan voldoen? ›

Een leerdoel behalen vraagt om kwaliteitsindicatoren die inzicht geven of een leerling het leerdoel heeft behaald. Dat noem je succescriteria. Om de vraag te kunnen beantwoorden wat goede succescriteria zijn, is het van belang om te weten waar we het precies over hebben.

Wat voor soort leerdoelen zijn er? ›

In de taxonomie van Bloom worden drie soorten leerdoelen aangegeven: Cognitieve doelen. Affectieve doelen. Motorische doelen.

Waarom is Smart doelen formuleren belangrijk? ›

Een SMART-geformuleerde doelstelling leidt tot een duidelijk en haalbaar actieplan waar voldoende draagvlak voor is, wat niet alleen handig is, maar ook jezelf en medewerkers kan motiveren. Bovendien weet je op de afgesproken datum ook daadwerkelijk of het doel behaald is, doordat dit meetbaar is.

Wat zijn persoonlijke leerpunten? ›

Wat zijn persoonlijke leerdoelen? De juiste persoonlijke leerdoelen vertellen je wat je wil bereiken en hoe je daar richting aan moet geven door het vergaren van kennis en vaardigheden. Vooral dat laatste is van belang.

Hoe schrijf je SMART? ›

SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.

Hoe werk je aan je leerdoelen? ›

Als je met leerdoelen wil gaan werken is het belangrijk dat je nadenkt over waar je heen wilt, dat je begint met het einde voor ogen. Om dit goed te kunnen doen, moet je weten wat de kern en essentie is van je vak. Wat wil je dat jouw leerlingen absoluut leren en meekrijgen tijdens jouw lessen.

Videos

1. How to Avoid Procrastination: A Complete Guide
(The Art of Improvement)
2. Lagoon 52 - 2000nm, Amsterdam to Mediterranean, ex Great Circle
(Igor Stropnik)
3. #6 - 10 tips om stress te verminderen
(BOOST! by Gudrun & Celien)
4. De waarheid over ABA-therapie (analyse van toegepast gedrag)
(Stephanie Bethany)
5. Modernisering: Info voor keuzebegeleiders
(Vrij CLB ZOV)
6. Zorgvrager en DSM 5 BBL versie ingesproken
(verpleegkundige in opleiding)

Top Articles

Latest Posts

Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated: 11/11/2022

Views: 6362

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.